Guide: Vælg den rigtige håndbold

Synes du også, at det kan være en labyrint at vælge den helt rigtige håndbold? Så læs med her!

Guide: Vælg den rigtige håndbold

Her finder du den komplette guide til, hvilken størrelse håndbold, der passer bedst til både børn, unge og erfarne håndboldspillere.

Vær særlig opmærksom på den nye 0.0 bold i læder, som der skal spilles med fra sæsonen 23/24, hvis man er U9 spiller, hvor U8 også benytter en størrelse 0.0 dog i skum.

Komplet størrelsesguide

Alder/rækkeBoldstørrelseOmkreds og vægt
U6 og U7 piger og drengeStreetbold42 - 47 cm
U8 piger og drengeStr. 00 - skum 42 - 45 cm120-200 g
U9 piger og drengeStr. 00 - læder 42 - 45 cm150-210 g
U11 piger og drengeStr. 0 – læder46-49 cm225-300 g
U13 piger og drengeStr. 150-52 cm290-330 g
U15 piger og drenge, U17 piger, U19 piger og dameseniorStr. 24-56 cm325-375 g
U17 drenge, U19 drenge og herreseniorStr. 358-60 cm425-475 g

Størrelse 0.0 - Skumbold

Dette er en ny størrelse bold, som skal spilles med i U8 årgangen for både piger og drenge

Overfladen og de underliggende skumpuder sørger for masser af blødhed og et sikkert greb om håndbolden

Størrelse 00 - Læderbold

En læderbold str. 00 bliver introduceret til U9 årgangen ved både piger og drenge.

Overgangen til læderbolden bør ske, når barnet, er blevet mere vant til den hårdere overflade på læderbolden, og ønsker at udvikle sine færdigheder indenfor afleveringer og afslutninger.

Læderbolden er mere kontrollerbar end gummibolden, og det gør det nemmere at kaste og modtage bolden på længere afstande.

Størrelse 0 - Læderbold

En læderbold str. 0 bliver introduceret til U11 årgangen ved både piger og drenge.

Overgangen til læderbolden bør ske, når barnet, er blevet mere vant til den hårdere overflade på læderbolden, og ønsker at udvikle sine færdigheder indenfor afleveringer og afslutninger.

Læderbolden er mere kontrollerbar end gummibolden, og det gør det nemmere at kaste og modtage bolden på længere afstande.

Størrelse 1 - Læderbold

Størrelse 1 læderbolden bliver introduceret til piger og drenge fra U13 årgangen. Her er man endnu ikke begyndt at skulle anvende harpiks, og kan derfor bruge fordelen ved en læderboldens bløde og let klistrede overflade.

Størrelsen er specielt god til at lære spillerne at klemme ordentligt om bolden, som giver gode tekniske færdigheder fremadrettet.

Størrelse 2 - Læderbold

Til kvinder fra U15 og opefter er en størrelse 2 det helt rigtige valg. Kvinder er her oftest fuldstændig udviklet ift. hændernes størrelse, og derfor er denne boldstørrelse også den, som kvinderne ender med at bruge, også som senior. Denne størrelse er også perfekt til U15 drenge, som lige mangler det sidste inden den bold, som de også skal bruge som senior.

I denne alder begynder man også at benytte harpiks for at maksimere grebet om bolden. Ved hjælp af harpiks får spilleren også mulighed for at udvikle sig yderligere og lave endnu flere tricks på håndboldbanen.

Størrelse 3 - Læderbold

Den klassiske størrelse 3 er den, vi ser de professionelle mænd spille med og er derfor den største håndbold. Størrelse 3 er det sikre valg for manden fra U17 og opefter.

Vigtigt for alle størrelser og typer af håndbolde er, at de ikke bliver pumpet for hårdt. Det er vigtigt for grebet omkring bolden.

Kampbold VS. Træningsbold

Det vil altid være klogt at anskaffe sig to bolde, så man har en til træning og en anden til kamp. Den bold man bruger til kamp, har typisk en lækker finish, som giver et godt greb om bolden. Den skal samtidig kunne svæve præcist gennem luften i en kontra. Kvaliteten på kampboldene er gode, da det vil være samme bolde, som de professionelle bruger til slutrunder. De findes kun i størrelse 2 og 3.

Den træningsbold, som du bør bruge, skal være i et slidstærkt materiale og have et god greb, da man ofte træner flere gange om ugen og derfor skal den bruges flere gange om ugen. Størrelser på håndbolde til træning går fra 0-3.

Gummibolde

En gummibold, er det oplagte valg til U8 piger og drenge, der skal lære at kaste og gribe en håndbold. Bolden er lavet med et specielt gummimateriale, som sikrer et godt greb.

Derudover giver overgangen fra streetbold til gummibold også børnene mulighed for at lære at drible med bolden, og fungerer derfor godt som en god overgangsbold fra en streetbold til en læderbold. Gummibolden skal ikke pumpes helt op, da den stadig skal være nem at håndtere for de helt unge håndboldspillere.

Beach Håndbolde Størrelsesguide

StørrelseOmkreds (cm) & Vægt (g)Alder/Række
2 (gummibold)50 - 52 / 280 - 300Dame Senior, U19 & U17 Piger, U15 Drenge
1 (gummibold)46 - 49 / 225 - 300U15, U13 & U11 Piger, U13 & U11 Drenge
Street Håndbold47U9 & U7 Drenge, U9 & U7 Piger
3 (gummibold)54 - 56 / 350 - 370Herre Senior, U19 & U17 Drenge

Streetbold

En læderbold str. 0 bliver introduceret i U9-U11 årgangen ved både piger og drenge.

Overgangen til læderbolden bør ske, når barnet, er blevet mere vant til den hårdere overflade på læderbolden, og ønsker at udvikle sine færdigheder indenfor afleveringer og afslutninger. Læderbolden er mere kontrollerbar end gummibolden, og det gør det nemmere at kaste og modtage bolden på længere afstande.

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg