Guide: Sådan vedligeholder du dine håndboldsko

Vi har lavet en guide til vedligeholdelse af dine håndboldsko - læs med her

Guide: Sådan vedligeholder du dine håndboldsko

Håndboldskoene er altafgørende for det bedste afsæt på banen og er derfor et af håndboldspillernes vigtigste våben. Vedligeholdelse er meget betydningsfuldt, når det kommer til at bevare kvaliteten og livstiden på håndboldsko.

Stabilitet omkring hele foden og anklen er ekstremt vigtigt for at undgå skader. Med den rette vedligeholdelse kan holdbarheden af skoen mangedobles og på den måde også bevare stabiliteten og pasformen.

Vedligeholdelsen lyder umiddelbart som den kedelige del af at spille håndbold, men uden den, kan det koste dyrt både på skadesfronten og på pengepungen.  

3 typiske fejl håndboldspilleren gør med sine sko

  1. Lader håndboldskoene blive liggende i tasken.

  2. Spiller med beskidte ydersåler.

  3. Bruger det samme par sko alle ugens dage.

Der er flere måder og tips til at vedligeholde dine håndboldsko. Det kan være svært at holde håndboldskoene rene for skidt, harpiks og generelt brug. Her kommer dog et par tips, der både kan bruges til at vedligeholde dine håndboldskos udseende og ikke mindst levetid.

Tip #1 - Hvor mange håndboldsko skal du have?

Du kan være helt sikker på, at professionelle håndboldspiller som Mathias Gidsel ikke blot har et par håndboldsko.

En anbefaling vil være at investere i 2 par sko, hvis man har over 3 håndboldtræninger og en kamp på en uge. Det kan virke voldsomt, men det er vigtigt, at dine sko får en pause mellem brug og på den måde ikke bliver nedslidt for hurtigt.

Hvis man derimod kun har 2 træninger og en kamp om ugen, så er et par håndboldsko rigeligt.

Tip #2 - Restitutions- og tørretid til dine håndboldsko

Vi kender alle det, at vores håndboldsko får en misfarvet farve i stoffet eller mesh-materialet. Dette er faktisk sved og på sigt råd, der ligger i stoffet. Dog er der flere ting du kan gøre for at vedvare din håndboldskos farve og friskhed.

Det lyder måske mærkeligt, men dine håndboldsko har brug for restitution, præcis ligesom du selv har. Tippet her er derfor til dig, som ud fra tip #1 har brug for mere end et par håndboldsko. Det er vigtigt at have en forståelse for at håndboldsko har en optimal tørretid på 30 timer. Dette giver skoene mulighed for at tørre helt, samt at mellemsålen kan puste sig helt op igen.

Giver du dine håndboldsko den rette tørre- og restitutionstid, vil det forlænge skoens levetid markant. Du kan hjælpe restitutionstiden godt i gang ved at anvende produkter fra SmellWell. SmellWells produkter er effektiv til at fjerne lugt og fugt fra tøj og sko efter træning og er derfor et optimalt produkt til at vedligeholde dine håndboldsko.

Tip #3 - Rens dine håndboldsko

Selvom du går til en indendørs sport, er det altså ikke alle haller, der har lige rent gulv. Derfor er det vigtigt, at du som håndboldspiller holder dine ydersåle rene. Der kan hurtigt komme til at ligge harpiks og støv på dine såler, specielt hvis du spiller i haller, der er snavsede.

Du tænker måske, at du kan rense dine håndboldsko ligesom dine sneakers - måske overvejer du endda at give dem en tur i vaskemaskinen, for at få dem helt rene. Vi fraråder på det kraftigste at anvende vaskemaskinen til rens af dine håndboldsko, da dette vil slide mere på skoen og derved forkorte levetiden markant.

Derfor giver vi dig her to måder, du kan rense dine såler på:

1. Når du er ude i hallen, tager du dine håndboldsko på og finder en dørmåtte. Du stiller dig op på måtten og begynder at gnide dine håndboldsko godt og grundigt, som om de var våde. Denne teknik vil gnide harpiksen eller støvet af, så dine håndboldsko bliver klar og har den optimale ydeevne.

2. Til denne metode skal du finde sprit, olie eller harpiksfjerner og en klud frem. Herefter gnider du dine såler, så harpiksen og støvet kommer af. Denne metode kræver lidt længere tid og kræver mere knofedt, men kan også give et mere grundigt resultat. Anvender du olie eller harpiksfjerner på kluden, så vær sikker på at få renset det godt af skoene efterfølgende, så du ikke glider rundt på banen.

Tip #4 - Brug snørebåndene

Et tip, som mange glemmer vigtigheden af, er nemlig at bruge snørebåndene korrekt. Når du har taget dine håndboldsko på, er det vigtigt at huske, at stramme dine snørebånd godt til. De skal selvfølgelig ikke strammes så meget, så der ingen blod kommer til dine fødder, men bind dine sko godt og solidt. Husk også at binde dine snørebånd op, inden du tager skoene af.

Hvis man er lidt doven eller under tidspres, kan man hurtigt komme til at bruge tricket, hvor man træder i hælen og hiver fødderne op af håndboldskoene. Det må du ALDRIG gøre. Dette trick slider på limningen, som sidder mellem ydersålen og mellemsålen og medfører altså også, at dine håndboldsko vil gå hurtigere i stykker. Det samme gælder selvfølgelig, når du tager håndboldskoene på.

Har du disse 4 tips i baghovedet før og efter din træning eller kamp, vil du kunne bevare skoenes retmæssige kvalitet i længere tid. Giv derfor altid dine håndboldsko den kærlighed, som de fortjener og mærk effekten på håndboldbanen!

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg