Her finder du ro: Et magisk vinterophold

Daniel Villadsen

Søger du inspiration til en lille vintertur? Så læs med her, og kom helt tæt på Daniel og Mariannes tur til Sydnorge.

Her finder du ro: Et magisk vinterophold

Vinteren står for døren, og det er tid til fordybelse, ro og kvalitetstid sammen med dem, du holder af.

På Daniel og Mariannes tur til Sydnorge, udforsker de vinterlandskabet på ski i Telemark og finder ro i en trætophytte i Kristianssand.

Turen dertil

På en kølig dag i november, hvor julestemningen så småt var begyndt at indtræffe, tog Marianne og jeg færgen til en sand oase helt afsides i den sydnorske natur: En trætophytte i Kristiansand.

Efter en 3,5 timers afslappende sejltur fra Hirtshals til Kristiansand kunne vi se den smukke sydnorske skærgård. Vi kørte derefter 30 min fra havnen og ud af byen for at komme frem til vores base på turen. En hytte højt oppe i trætoppene midt i den sydnorske natur.

En oase i det norske wilderness

Vi blev taget imod af den smilende og imødekommende ejer, Berit. Forud for turen havde hun været god til at informere os om hyttens faciliteter, så vi vidste, hvad vi skulle pakke hjemmefra.

Da vejen op til selve trætophytten er så stejl, at det kræver 4-hjulstræk, satte vi vores bil 800 meter nede af bakken og blev kørt i Berits bil det sidste stykke gennem det kuperede terræn. Det var et flot syn, der mødte os, da vi kom frem til hytten. Den tårnede sig op mellem fyrretræerne og stod som en hyggelig hule midt ude i ødemarken. Hytten har sengepladser til 6 personer, indendørs pejs og stor udendørs terrasse med bålfad.

Berit viste os de forskellige faciliteter, gassen, brændeskuret og sauna-hytten med badebro ned til søen. Der var også en robåd og kanoer, som vi var velkomne til at benytte os af.

Når du træder ind i den hyggelige trætophytte, som ligger omfavnet af høje fyrretræer, træder du ind i de perfekte settings til at geare helt ned. Det store soveværelse med panoramavinduer indbyder til, at du kan ligge under dynen og kigge ud på skoven omkring dig, mens hemsen med 4 ekstra sovepladser og tagvinduer tilbyder udsigt til både stjernehimmel og trætoppe.

Der er pejs og sofahjørne med tæpper, kortspil og læsestof om bl.a. vinterbadning. I køkkenafdelingen finder du kaffekopper med skønne tekster som: “hvilepuls”“Ta’ vare på minutterne” og “livsnyter”. På skiltet over pejsen står der: “Slapp av, du er på hytta!” og med lav Wifi-forbindelse men optimale omgivelser for bedre connection, er meningen med opholdet ikke til at tage fejl af. I hytten finder du også et stort badeværelse med toilet, brusekabine og gulvvarme.

På den store udendørs terrasse kan du sætte måsen i lækre loungemøbler og tænde op i bålfadet og nyde udsigten over den lokale sø, som er omgivet af kuperet terræn med karakteristisk grøn granskov og grå klipper.

Daglige rutiner på ny

Den første aften ankom vi efter solnedgang. Vi tændte op i brændeovnen i saunaen og nød et par forfriskende vinterdyp i den 6 grader kolde sø efterfulgt af genopvarmning og saunagus i saunaen til lyden af brændeovnens knitren og duften af pebermynteolie på de varme sten.

Da de efterfølgende dage var domineret af kraftigt regnvejr med oversvømmelse i området, var det en perfekt “tvungen” mulighed for at geare ned.

Den daglige rutine de kommende dage bestod i at vågne til lyden af regn på ruden og panoramaudsigt til trætoppene omkring os. Dette blev efterfulgt af optænding i pejsen og kogning af vand i den charmerende metalkedel på gaskomfuret, så morgenkaffen kunne nydes sammen med udsigten over søen. Fra sofaen kunne vi følge fuglene, som ivrigt kom på besøg og nød maden fra det opsatte foderbræt på kanten af terrassen.

Der blev læst bøger i sofaen, serveret hjemmebagte boller og hugget brænde, så vi kunne tage en næsten daglig tur i saunaen kombineret med vinterbadning.

På en af vores tørvejrsdage havde vi en hyggelig BBQ session på udeterrassen med hjemmelavede burgere over bålfadet og varm te. Det var en skøn oplevelse at nyde den friske fjeldluft, bålet og udsigten til den skønne natur.

Desserttip i ovn: Banan med chokolade

På turen eksperimenterede vi med en ny dessert: Indbagt banan med chokolade og flormelis. Det var en nem og lækker dessert, som kan laves i ovnen og med relativt få ingredienser.

Her kommer opskriften, så du selv kan eksperimentere og lave den i din egen version.

Skræl bananerne. Udhul bananen let og læg Kinder Maxi’en eller anden foretrukken chokolade heri.

Fold butterdejen ud og skær den i strimler. Fold 1 - 2 stykker butterdej rundt om bananen, så den bliver dækket helt. Pensel dejen med æg for lidt ekstra crispyness.

Bananerne sættes i ovnen på 200 grader i ca. 10 - 15 min (OBS: Se tiden på butterdejens indpakning).

Drys herefter flormelis på med en si og top af med lidt chokolade på toppen.

Voila. En nem, lækker og mættende dessert, som alle kan være med på.

Tips til ture i området

Udover at være en oase i sig selv, hvor du kan geare ned og nyde roen, så er trætophytten også en fin base for oplevelser i nærområdet og i regionen.

Der er bl.a. flere vandreture, du kan begive dig på direkte fra hytten, herunder en tur til et udsigtspunkt kaldet for Linåsen.

Der er et kort i hytten, som viser området, og det kan anbefales at downloade app’en UT.no for at finde vandreruten til Linåsen.

Du kan også køre til Kristiansand og opleve den hyggelige byatmosfære, spise på restaurant eller gå en tur langs det karakteristiske havneområde, Fiskerbrygga.

En historisk vandretur på Tømmerrenna

Vi kørte en tur til Steinfossen for at vandre på det historiske spot, kaldet for Tømmerrenna. Det er ca. 30 min kørsel fra hytten og er en 4 kilometers vandretur, som følger en gammel tømmerrende, som blev brugt til at transportere tømmer langs floden. Du går på den gamle trækonstruktion og kommer både over hængebroer og tunneller i landskabet. Det er en fin tur for alle aldre. Vær opmærksom på at parkering ligger ved startstedet før broen, og at du går samme vej ud og hjem.

Ski og vinterlandskab på Lifjell

Ca. 3 timers kørsel fra trætophytten ligger Lifjell, et fjeldområde nær byen Bø i Telemark. Lifjell byder på mange fine turmuligheder og smuk udsigt over de omgivende dale.

Vi tog hertil med ønsket om at nyde vinterlandskabet på langrendsski, og det ønske fik vi indfriet. For mens der fortsat var grønt i dalene, så var den første sne faldet i højden, og de første skispor var blevet kørt op.

Det anbefales at ankomme i bil, da området ligger i ca. 1100 meters højde og ca. 20 minutters kørsel fra Bø. Du kan køre op til Jønnbu ved Lifjell Skicenter og parkere bilen, det koster 50 NOK i døgnet. Herfra kan du gå op og ud i terrænet og finde langrendsporet.

Det var en næsten magisk følelse at gå igennem det hvide vinterlandskab med lyden af den friske sne under skiene og synet af sne og frost på træernes grene.

Vi havde købt friskbagte kanelsnurrer fra den lokale bager i Bø, Bø Brød, til turen, og vi fandt et hyggeligt picnicspot inde i den urørte vinterskov, hvor vi kunne nyde dem.

Vinterture er sjovest med den rigtige beklædning

Til en tur som denne er det et godt tip at medbringe tøj, som kan fungere sammen i flere lag.

At iføre sig flere lag gør, at du nemmere kan temperaturregulere undervejs på din tur, når du er i bevægelse, eller når du sidder stille og holder pause.

En tommelfingerregel er at have 3 lag på:

  1. Et svedtransporterende lag. Kunne være en langærmet uld eller polyester skiundertrøje og skiunderbukser.

  2. Et isolerende lag. Kunne være en fleece eller uldtrøje.

  3. Et vindtæt og vandtæt lag. Kunne være en skijakke og et par skibukser.

Udover tøj i forskellige lag til at dække kroppen, er det også en god ide at pakke en hue, et par handsker og en halsedisse, til når sne og kulde dominerer. Er det meget koldt, er det en god ide at pakke et par tynde uld- eller løbehandsker til at have under sine tykke skihandsker. Derved undgår du at blotte huden, når du indimellem skal have de store handsker af.

Gør dig selv en stor tjeneste at pakke et par gode vandtætte vandrestøvler med robust sål til det varierende og glatte terræn. Støvler med højt skaft, der støtter dine ankler, er også en fordel, når du bevæger dig ud på kuperet terræn. Goretex-impreneret skitøj er også en god ide at have med, hvis regnen eller sneen presser på, mens du er på eventyr.

Vælg altid uld- eller sportssokker i polyester fremfor bomuld, da sidstnævnte ikke transporterer sved og fugt lige så godt som de to første.

Medbring desuden et par ekstra sokker, så du kan skifte, hvis du får våde fødder. At sørge for tørre fødder er også en god måde at undgå at få vabler på. Hvis du har nemt ved at få vabler, er det en god ide at bruge vabelplaster præventivt, og dermed tage det på, inden du går ud ad døren. Dette gælder både ved vandreture og på skiture.

På vores tur til Sydnorge fik vi testet tøj og rygsæk af fra skimærket SOS samt vandrestøvler og vandrebukser fra Helly Hansen. Tøjet bestod af skiundertøj fra henholdsvis SOS, HH og Kari Traa og varme uldsweatere fra SOS. Derudover fik vi afprøvet huer, halsedisser, skitøj og skistrømper fra SOS, som fungerede perfekt på vores skitur på Lifjell. Da temperaturen var nede på -5 til -8 grader, havde vi både baselayer, skistrømper, uldsweater, fleece-halsedisse, hue og skitøj på. Påklædningen var helt perfekt, fordi der i SOS skitøjet er Primaloft fiberisolering, som sørgede for, at vi kunne holde varmen.

De praktiske lommer i jakken kom desuden til gavn på skituren til telefon, snacks og skismøring.

Udover tøjets funktionalitet og varmegivende effekt, så var det også superpraktisk, at vi kunne medbringe alt det nødvendige udstyr og snacks i vores 20 liters skirygsæk fra SOS.

Trætophytte & ski på fjeldet - den perfekte lille getaway

Leder du efter inspiration til en flerdages getaway i Sydnorge, så er Kristiansand Trætophytte en perfekt base til en lille getaway eller som basecamp for udforskning af området omkring Kristiansand.

Hvis du søger nye ski-og vandreoplevelser på fjeldet i vintermånederne, så er Lifjell en fin, familievenlig destination for vandre- og skioplevelser for alle, med velmarkerede ruter og muligheder for tur efter evne. Der er desuden både campingpladser, AirBnB og hoteller i Bø i Telemark, således at du kan kombinere en længere tur med base i både trætophytte og tættere på fjeldet.

Transport til og fra Sydnorge

Der er flere færgeruter at vælge imellem alt afhængigt af, hvor du ønsker at rejse fra. Vi tog Colorline-færgen fra Hirtshals til Kristiansand og kørte fra Bø til Oslo, hvorfra vi tog DFDS færgen til København med overnatning. Vi valgte desuden at købe mad i Danmark og medbringe det i en køletaske, da vi forud for turen ikke kendte til indkøbsmulighederne ved trætophytten. Der er dog et supermarked inden for 15 minutters kørsel fra hytten.

I afsnittet nedenfor kan du finde mere information og relevante links, som kan hjælpe dig på vej med planlægningen af dit næste mikroeventyr

God tur!

De bedste hilsner,

Marianne og Daniel

Relevante links til planlægning af turen:

Kristiansand trætophytte:

https://www.kristiansandtretopphytter.no

https://www.instagram.com/kristiansandtretopphytter/

Tømmerrenna:                      

https://www.visitnorway.no/reisemal/sorlandet/kristiansand/listings-kristiansand/tømmerrenna-i-vennesla/19979/

Kristiansand:                          

https://www.visitnorway.no/reisemal/sorlandet/kristiansand/listings-kristiansand/tømmerrenna-i-vennesla/19979/

Bø i telemark, Lifjell:

https://visitbo.no/lifjell/alpint/

Færgeruter:

Til/Fra Hirtshals:

Fjordline: https://www.fjordline.com/da

Colorline: https://www.colorline.dk

Til/fra København:

Colorline: https://www.colorline.dk

DFDS: https://www.dfds.com/da-dk/passagerfaerger

Se mere fra Daniel og Mariannes ture her:

@dvphoto.dk: https://instagram.com/dvphoto.dk/

@mariannesoegaardv: https://www.instagram.com/mariannesoegaardv/

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg