Sådan vedligeholder og vasker man sit træningstøj

Forlæng dit sportstøjs levetid med 4 simple trin.

Sådan vedligeholder og vasker man sit træningstøj

For at give dit sportstøj den optimale pleje og vedligeholdelse er det vigtigt at vide, hvordan man vasker og behandler tøjet efter en workout. Uanset om du er en rutineret atlet eller lige har snøret løbeskoene for første gang, er disse værdifulde tips med til at forlænge levetiden og bevare ydeevnen i dit tøj.

Lad os komme i gang med at give dit løbetøj den kærlighed og pleje, det fortjener!

Trin 1: Hæng tøjet til tørre efter brug

Forestil dig følgende: Du har lige givet den gas til træning, sveden har dryppet af dig og du har fået pulsen helt op. Det er næsten umuligt, at dit sportstøj ikke er blevet fugtigt. Hvis du smider tøjet direkte i vasketøjskurven efter fodboldtræningen, løbeturen eller turen i fitness, kan det blive jordslået og den sure lugt kan være nærmest umulig at vaske ud.

Ved at danne sig en simpel vane med at hænge dit sportstøj op til tørring efter brug, kan du gøre en kæmpe forskel.

Sportstøj er oftest fremstillet i et syntetisk materiale, hvor dårlig lugt kan være meget svært at fjerne. Udover dårlig lugt, trives og gror bakterier også meget i fugtigt tøj.

Vidste du, at sved i sig selv ikke lugter?Så det er enten bakterierne, som naturligt er i dine armhuler eller bakterierne, der får lov at gro i dit fugtige sportstøj, der forårsager svedlugten.

Hvis du er god til at få hængt dit sportstøj op efter håndboldtræningen, fodboldtræningen eller efter løbeturen i skoven, er der faktisk også chance for, at du ikke behøver at vaske det før næste træning er slut. Det er nemlig ikke altid nødvendigt at vaske træningstøjet lige efter brug. Bliver det hængt op og får luft, kan det oftest uden problemer bruges op til flere gange - specielt hvis det har fået lov til at hænge udenfor. Det mindsker samtidig nedslidningen af dit tøj og sikrer, at det holder længere og bevarer kvaliteten!

Trin 2: Undgå skyllemiddel

Skyllemiddel virker umiddelbart som en god idé, når det kommer til at skærme lugten af sved, men det er langt fra virkeligheden! Det kan faktisk gøre lugten af sved endnu værre.

De fleste sportstekstiler er skabt til at transportere sved væk fra kroppen og holde dig tør. Skyllemiddel kan dog tilstoppe de mikroskopiske porer i stoffet, hvilket gør det mindre åndbart og mindsker tøjets evne til at udføre sit arbejde.

Det betyder ikke, at dit løbetøj skal undvære pleje – tværtimod! Brug i stedet et mildt vaskemiddel, der er specielt udviklet til sportstøj, for at bevare dets tekniske egenskaber. Og hvis du vil give det lidt ekstra kærlighed, kan du tilføje en skefuld eddike i til vaskemaskinen, hvor du ellers ville have tilføjet skyllemiddel. Eddike fjerne lugten og bevarer samtidig tøjets åndbarhed.

Trin 3: Tjek vaskeanvisningen og vend tøjet på vrangen inden vask

Ikke alt sportstøj er skabt ens, og nogle materialer kan være mere følsomme end andre. Derfor er det meget vigtigt, at du tjekker vaskeanvisningen på de enkelte tøjdele, inden du smider det i vaskemaskinen. En tommelfingerregel er at vaske sit sportstøj på 30-40°C for at bevare fibrene i stoffet. Vær dog opmærksom på, at nogle tights og svedundertrøjer kan tåle op til 60°C. Det giver samtidig en mere hygiejnisk vask, da det er blevet mest udsat for sved.

HUSK at vende dit sportstøj på vrangen, inden du lægger det i vaskemaskinen – det beskytter både tryk og forlænger tøjets levetid! Ved mere sart sportstøj kan du benytte dig af en vaskepose for at beskytte det yderligere.

Trin 4: Undgå tørretumbleren

Tørretumblere kan være så praktiske, men når det kommer til løbetøj, kan de være hårde mod tøjet. De høje temperaturer og friktionen i en tørretumbler kan føre til beskadigelse af de elastiske materialer og endda krympning af dit tøj. Derudover kan tørretumbleren smelte trykket på dit tøj pga. den høje varme, som tørretumbleren afgiver.

Sportstøj er ofte lavet af syntetiske materialer, der tørrer hurtigt, så det er sjældent nødvendigt at bruge en tørretumbler. I stedet bør du hænge dit tøj op til lufttørring. Det skåner dit tøj og sikrer, at det fortsætter med at udføre sit bedste.

Følger du de ovenstående 4 tips er du med til at give dit håndbold-, fodbold-, fitness- og løbetøj en længere levetid og samtidig bevare kvaliteten. Du vil tydeligt kunne mærke, hvilken forskel den rette vedligeholdelse kan gøre for dit sportstøj!

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg