GODE RÅD TIL SKITØJ OG SKIUDSTYR

Skiinstruktørerne Mads og Per Emil guider dig i alt, du behøver at vide, inden du går ud og investerer i nyt tøj og udstyr til skiferien.

GODE RÅD TIL SKITØJ OG SKIUDSTYR

Med kyndig vejledning fra skiinstruktørerne Mads og Per Emil, der står på ski 20 uger om året, har vi i indlægget her samlet alt det, du behøver at vide, inden du går ud og investerer i nyt tøj og udstyr til skiferien.

Spids blyanten og se med i indlæggets små videoklip, hvor Mads og Per Emil tager dig med igennem hele pakkelisten til skiferien 

SKIJAKKER - DET SKAL DU HUSKE

Når du vælger skijakke, anbefaler vi, at du først og fremmest kigger efter disse egenskaber:

  • Mange lommer er praktiske på pisten, så du har plads til alt fra mobiltelefon og skibriller til pistekort og energibarer.

  • Ventilation under armhulerne bliver du også glad for, når solen skinner, og det bliver varmt at suse ned ad pisterne.

  • Stor hætte med plads til skihjelmen, så du kan holde både vind og kulde ude på vindblæste skidage.

  • Snefang er et stykke stof, som er syet fast eller monteret med knapper på indersiden af jakken. Snefanget forhindrer at sne og vind kryber ind under jakken og ned i bukserne. Gå derfor altid efter en skijakke med snefang.

  • Vandsøjletryk er også vigtigt at forholde dig til. Vi anbefaler et vandsøjletryk på min. 8000 mm. så du er sikker på at forblive tør selvom det sner hele dagen og du tager et stort styrt i snebankerne.

Dernæst bør du tage stilling til om du vil have en skaljakke eller foret skijakke.

Skaljakker

En skaljakke er den tyndeste form for yderlag, du kan vælge. Du skal vælge en skaljakke, hvis du gerne vil have meget fleksibilitet og bevægelsesfrihed. Samtidig kan du selv tilføje og fjerne alle de lag du vil. Jakkens primære funktion er at beskytte din krop mod vind og vejr. Den er samtidig vandtæt og åndbar.

Forede skijakker

Hvis du har tendens til at fryse, skal du gå efter en skijakke, som er foret og isolerende og dermed kan holde dig varm, uden at du behøver at have en masse ekstra lag under.

Se alle skijakker her

SKIBUKSER - VÆLG MELLEM TO SLAGS

Ligesom ved skijakker kan du vælge imellem to slags skibukser. Skalbukser og forede skibukser.

Skalbukser

På samme måde som med skaljakken får du med skalbukserne en høj beskyttelse mod vind og vejr og en god åndbarhed. Der er igen ikke nogen form for isolering eller foring, til gengæld kan du selv tilpasse varmen på dine ben med flere lag og tykkere skiunderbukser.

Forede skibukser

Ligesom med den forede jakke vil du opleve, at de forede skibukser holder dig varm, uanset om du sidder stille i liften eller er aktiv på pisten, fordi de er isolerende.

Uanset hvilken slags skibukser du vælger, er det vigtigt, at du vælger dem i den rigtige størrelse, så du får mest muligt ud af dit skiløb.

Se alle skibukser her

SKITRØJER - ET GODT MELLEMLAG ER NØDVENDIGT

Et god skitrøje under jakken er godt at have med. Det skal fungere som et isolerende mellemlag, der størger for at du ikke får kulde ind på torsoen. Et mellemlag kan f.eks. være en skipulli eller en fleecetrøje, og her er det godt at gå efter skitrøjer med en af disse materialer: Fleecepolartecdun og uld.

Fleece er generelt et godt valg, da det har en god varme, isolerer godt, er åndbart og tørrer hurtigt.

Polartec er et materiale, der effektivt transporterer sved væk fra kroppen og holder dig varm. Materialet er ofte kombineret med fleece.

Dun kan holde dig rigtig varm, og er derfor en god investering at have på under særligt en tynd skaljakke.

Uld er bare et godt materialevalg. Det fungerer helt ideelt som mellemlag men kan også bruges som det inderste lag.

Se alle skitrøjer her

SKIUNDERTØJ - KROPPENS INDERSTE SKJOLD

Skiundertøj er dit inderste lag, der skal holde dig varm og tør. Vi anbefaler, at du går efter to materialer, når du vælger skiundertøj. Polyester eller uld.

  • Polyester er et godt svedtransporterende materiale, så hvis dit aktivitetsniveau er højt, vil polyester være et godt valg. Du skal dog være opmærksom på, at polyester ikke er det varmeste materiale, og at det nemt kan komme til at lugte af sved.

  • Hvis du er en frossenpind, skal du helt sikkert vælge skiundertøj i uld. Uld har flere gode egenskaber. Det er temperaturregulerende, kan varme selvom det er vådt og så optager det svedlugten – kæmpe win win.

Se alt skiundertøj her

SKIHANDSKER - BESKYTTER DINE HÆNDER

Når du står på bjerget, er der kun en ting, der duer til at beskytte dine hænder mod kulde og håndtering af ski og støvler – skihandsker.

Skihandsker findes med både fem fingre, 3 fingre og som luffer. En handske med fem fingre giver den bedste finmotorik, men hvis du nemt fryser på fingrene, anbefaler vi, at du vælger en handske med 3 fingre eller en skiluffe.

Se alle skihandsker her

SKIHJELM - ET MUST!

For at reducere risikoen for hjernerystelser og hovedskader er det ekstremt vigtigt med en god skihjelm, der lever op til de højeste sikkerheds- og kvalitetskrav.

Din skihjelm skal sidde tæt til dit hoved, dække panden og samtidig være behagelig at have på, og du skal have mulighed for at justere pasformen i nakken. Det kan f.eks. være med et justerbart hjul.

En god egenskab at gå efter til din skihjelm er Active Ventilation. Det er en åbne-/lukkemekanisme, som gør det muligt for dig selv at styre luftgennemstrømningen. Du sidder oftest på toppen af hjelmen.

Der er forskel på, hvordan din skihjem er lavet, det kan hedde In-Mould eller Out-Mould. In-Mould er en formstøbt konstruktion, som sikrer dig en let hjelm og en harmonisk finish, hvor Out-Mould er en todelt konstruktion, hvor den inderste og yderste skal er limet sammen.

Skihjelme kan også have forskellige forme blandt andet en rund form og en oval form. Den runde skihjelm forbindes ofte med et streetlook, hvor den ovale form ligner mere den traditionelle cykelhjelm.

HUSK! At skifte din skihjelm når du først har taget et stort styrt.

Se alle skihjelme her

SKISTRØMPER - DET SKAL DU GÅ EFTER

Det bedste til dine fødder er uld. Det er behageligt, holder dine fødder varme og tørre og så undgår du ildelugtende fødder efter en hel dag i skistøvler.

Vi anbefaler, at du går efter faconsyede skistrømper, fordi de trykker og aflaster de helt rigtige steder på dine fødder. Hvis du har tendens til at fryse, skal du ikke tage et ekstra par strømper på. Overvej i stedet at få lagt en opvarmet sål ned i din skistøvle.

HUSK! Skistrømper skal ikke tages på uden på skiunderbukserne. De skal sidde alene op ad skinnebenene.

SKIBRILLER - BESKYTTER DINE ØJNE

Gode skibriller er en nødvendighed på dine ture ned ad pisten. Når du vælger dine skibriller, skal du sørge for, at de sidder tæt på hovedet, og at de er med dobbeltglas/termoglas. Vi har opdelt udvalget af skibriller på SPORT24.DK i kategori 2 og 3.

Skibriller i kategori 2 er velegnede til dig, som er på skiferie i Skandinavien, fordi solen står lidt lavere på himlen, og fordi du kan risikere flere dage med overskyede dage. Kategori 2 skibriller har typisk gule glas.

Skibriller i kategori 3 er den, du oftest vil møde. Det er en all-round skibrille, og den bliver ofte set på skiferierne sydpå. Dine øjne er beskyttet på en dag med bragende sol, og de kan også bruges på de dage, hvor der er overskyet. Kategori 3 skibriller har typisk orange eller røde glas.

Fotokromiske linser skifter farve efter lysforholdene. En god fotokromisk linse vil gøre, at du ikke behøver at bekymre dig om linser og forskellige typer af skibriller.

Polariserde linser er et filter, som er lagt på linsen for at filtrere genskinnet fra. Det vil sige, at skibrillen er velegnet til forhold med meget stærkt lys.

Er du på udkig efter skitøj til ungerne?

Så find en masse gode tips i vores guide her

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg