Hvad betyder vandsøjletryk?

Bliv klogere på vandsøjletryk og hvad du skal kigge efter, når du køber regntøj til dig eller dit barn. Læs mere her.

Hvad betyder vandsøjletryk?

Du er sikkert stødt på udtrykket ‘vandsøjletryk’, når du køber overtøj til efterårs- og vintersæsonen. Men hvad er det egentlig, og hvor højt skal vandsøjletrykket være for at holde regnen ude? 

Vi guider dig, så du kan blive klædt på til at købe det rigtige tøj og komme tør igennem de regnvåde måneder.

Vandsøjletryk - helt kort

Vandsøjletryk er udtryk for den mængde vand i millimeter, som én kvadratcentimeter af et materiale kan modstå i 24 timer. 

Vandsøjletrykket er altså en god rettesnor for, hvor vandtæt dit tøj er. Jo højere tallet er, jo mere vandtæt er tøjet.

Hvornår er tøjet vandtæt?

Et vandsøjletryk på 1.500 mm anses for den nedre grænse for, hvornår et materiale kan kaldes vandtæt. Her er som oftest også blot tale om, at tøjet er vandafvisende og ikke decideret vandtæt. 

Vi anbefaler et vandsøjletryk på minimum 3.000 mm, og er der tale om regntøj eller skitøj, anbefaler vi et vandsøjletryk på mellem 5.000-10.000 mm.

Vælger du overtøj med min. 5.000 mm vandsøjletryk, kan du være sikker på, at dit barn holdes tørt det meste af dagen udenfor. 

Vandsøjletrykket gør det ikke alene

Selvom tøjet har et relativt højt vandsøjletryk, vil regnen altid forsøge at trænge ind, hvor det er muligt.  

Derfor er det ikke helt nok blot at se på vandsøjletrykket. Her er det også vigtigt at skæve til, hvorvidt tøjet har andre funktioner, som gør at regnen holdes ude. 

Tapede sømme sørger for, at regnen ikke kommer igennem dér, hvor tøjet er syet sammen. Sømmene forsejles omkring syningerne med en slags specialtape, som gør tøjet vandtæt. 

Membran og coating

Et materiale kan være forsynet med en membran eller en coating, som sikrer en vis vandtæthed. Begge dele bidrager også til tøjets åndbarhed, som gør, at det føles behageligt at have på. 

En membran holder vind og vand ude samt sørger for, at overskydende varme og fugt kan komme ud og mindsker derved risikoen for at huden bliver kold og fugtig. 

En coating er en belægning, som først kommer på i efterbehandlingen af tøjet. Coatingen sikrer også en vis vandtæthed, men vandsøjletrykket kan dog falde ved brug, fordi belægningen slides af.

Bliv klædt på til regnen hos SPORT 24

Hos SPORT 24 har vi alt du og din familiebehøver til at kunne modstå selv det værste regnvejr. Vi har regntøj, der med sikkerhed holder vandet fra kroppen, og gummistøvler som kan holde til selv de største vandpytter. 

Så kom ned i din nærmeste SPORT 24 eller OUTLET butik og find dit nye regntøj eller se udvalget af regntøj og -støvler fra alle de kendte sportsmærker lige HER.

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg