Tag på eventyr i Himmerland og spot vilde elge!

Læs med når Daniel og Marianne tager på udforskning i Himmerland!

Tag på eventyr i Himmerland og spot vilde elge!

Find inspiration til forårets ture, når Daniel og Marianne tager på udforskning i Himmerland, for at finde skjulte naturperler og unikke naturoplevelser, som du ikke vidste fandtes i Danmark. Her kan du bl.a. nyde udsigten over Mariager Fjord fra den prisvindende rute, Panoramaruten, opleve Store Blåkildes smukke safirblå vand, og spotte vilde elge i Lille Vildmose!

God læselyst.

Turen dertil

På en solrig dag i marts, hvor de første vintergækker var begyndt at kigge frem, kørte Marianne og jeg på en 4-dages tur til Himmerland; et smukt område i det nordøstlige Nordjylland, som ligger midt imellem Limfjorden og Mariager Fjord. Vores ønske var at tage ud og udforske nye vandreruter og finde  skjulte naturperler, som normalt ikke forbindes med Danmark.

Hoteloplevelse i Hobro og vandring på Panoramaruten

Vores første stop var Hobro, hvor vi skulle ud og vandre på den prisbelønnede vandrerute, “Panoramaruten”.

Vi indkvarterede os på det charmerende Hotel Amerika i udkanten af Hobro. Hotellet er placeret kun 500 m fra Mariager Fjord og er omgivet af skov, hvilket giver mulighed for en masse fine naturoplevelser lige uden for døren. Samtidig er hotellet en perfekt base for vores ture i nærområdet.

Vandring på den prisbelønnede rute, Panoramaruten

Vi havde hørt meget om den flotte vandrerute, som går mellem Hobro og Bramslev Bakker. Ruten bevæger sig gennem landskabet via bl.a. fine trampestier og hyggelige markveje. Panoramaruten blev som Danmarks første vandrerute certificeret som en “Premium”-vandrerute af Deutsches Wanderinstitut i 2016. Dette er  er en af Europas mest anerkendte (og strengeste) kvalitetssystemer for vandreruter.

Med sit varierede og kuperede terræn bestående af skove, bakker og talrige flotte udsigtspunkter over fjorden, så er det bestemt en tur værd. Undervejs passerer du desuden områder med både får, kvæg og heste, som med deres afgræsning er vigtige for naturplejen.

Ruten rundt

Panoramaruten er 10 kilometer lang, og tager ca. 3 timer. Den har forskellige ruter (bl.a. rød og hvid), som er godt markeret undervejs, og giver dig mulighed for at opdele rutens længde efter behov. Den hvide rute viser vej rundt på hele ruten, mens den røde markerer halvdelen af ruten.

Man starter ved Hobro Lystbådehavn og vandrer herfra op i højden og gennem terrænet mod Bramslev Bakker.

Vi fulgte de markerede stier på bakkekammen og kunne nyde den storslåede udsigt over Mariager Fjord undervejs mens eftermiddagssolen varmede i ansigtet.

Mens solen gik ned over bakkerne og himlens farvetoner blev mere og mere pastelfarvede, gik vi ad stien tilbage mod Hobro. På vores vej fulgte vi ruten langs fjorden og kommer derved helt tæt på vandet. Det var en speciel oplevelse at gå der med lyden af de bløde bølgeskvulp fra strandkanten under os og den friske duft af hav og græs. På vejen tilbage til startpunktet passerede vi Cirkelbroen ved Sildehagen, som til dagligt kaldes for Nøglebroen. Broen indbyder til badning - dog er der ingen sauna, så hvis du er til vinterbadning, skal du blot huske varmt tøj til bagefter.

Årsagen til navnet “Nøglebroen” er, at den fra oven ligner den nøgle, som man fandt i en speciel grav nær vikingeborgen Fyrkat. I graven fandt man en vikinge-troldkvinde, kaldet for “Vølven”, og med Cirkelbroen ønskes det at fortælle historien om en stærk og special kvinde, som stadig har stor betydning for Hobro og byens historie den dag idag.

På udforskning i Himmerland: Store Blåkilde og Rold Skov

Efter en god start på dagen med lækker morgenmad på Hotel Amerika, tjekkede vi ud og kørte mod den skjulte naturperle: Store Blåkilde.

Med sin safirblå farve og krystalklare vand er Store Blåkilde nemlig noget helt særligt, og ikke et syn, man normalt forbinder med Danmark. Vi vandrede ud til det 12 x 4 meter store ferskvandsbassin, som ligger i hjertet af Rold Skov - og det er virkelig et unikt syn, der mødte os. Store Blåkilde får sin blå farve fra kalkbunden og fremstår nærmest helt eksotisk på trods af de danske breddegrader.

Det er derfor oplagt at kombinere en vandretur i Rold Skov med et stop forbi denne skjulte naturperle. Du kan finde parkeringsplads med toilet ved hovedvejen, og skiltene viser vej ned til Store Blåkilde, som kun ligger 8 minutters gang væk.

Ikke langt fra Store Blåkilde finder du Rold Skov, som er en af Danmarks største naturlige skove. Med sine 8000 hektar byder skoven på mange muligheder for friluftlivsoplevelser: Du kan både udforske tekniske mountainbike-spor, flotte vandreruter, primitive overnatningssteder samt masser af muligheder for lystfiskeri.

Et oplagt sted at besøge i Rold Skov er Store Okssø. Her kan du bl.a. vandre de 3,5 km rundt om søen og nyde udsigten. Ønsker man sig en længere vandretur, er det muligt at forlænge med en tur sydpå forbi Lille Okssø eller mod øst til Madum Sø.

Om sommeren valfarter mange hertil for at blive kølet lidt ned i sommervarmen. Dette skyldes bl.a. at Store Okssø har noget af det reneste badevand i Nordjylland - også selvom søen ikke just ser særlig ren ud ved første øjekast. Man skal dog ikke lade sig narre. Ganske vist har søens vand en rød/brunlig farve, hvilket skyldes de svært nedbrydelige humus-stoffer, der trænger ud i søen fra de omkringliggende skovarealer. Dog er det ganske uskadeligt, så man kan trygt tage sig en badetur. På grund af det lave vand langs bredden er stedet desuden perfekt for børnefamilier, eftersom at de første par meter er soppe-venlige og det først er når man kommer helt ud til midten, at dybden begynder. Om vinteren er søen også populær blandt vinterbadere.

Hvis du ankommer til Store Okssø i bil, så er der desuden parkeringsmuligheder ved Mosskov Pavilionen, hvor der tilmed er en fin naturlegeplads, hvor børn (og barnlige sjæle) kan boltre sig.

Lille Vildmose

Normalt forbinder man vilde elge med en oplevelse, der kun er forbeholdt de norske fjelde og de dybe svenske skove. Men vidste du, at det også er muligt at se elge i Danmark? Det fandt vi i hvert fald ud af - og vi blev helt begejstrede over tanken om at kunne se de majestætiske dyr og få en sådan unik naturoplevelse i Danmark. Vi besluttede os derfor at undersøge muligheden og køre til området, Lille Vildmose - kun ca. 30 minutters kørsel fra Store Blåkilde.

Lille Vildmose er en unik dansk vildmark på 7600 hektar med storslået og uberørt natur, samt et unikt dyreliv. Her lever bl.a. elge, europæsik bison, kronhjorte, samt et mangfoldig fugleliv såsom havørne, kongeørne og traner. Dette gør Lille Vildmose til en naturrigdom, som mange ikke ved findes i Danmark.

Rundt i området finder du desuden plankestier og udsigtstårne, som giver mulighed for at se ind over landskabet og kunne spotte det rige dyreliv.

Midt i Lille Vildmose fandt vi Lille Vildmosecentret, hvor man kan kan starte sit eventyr, bestille guidede ture og få tips til udforskning af området.

Vi kørte hertil og fik nogle gode tips fra de lokale guider, om hvor elgene sidst var blevet set. Efter en spændende og informativ snak med guiderne kørte vi ud for at udforske området - og ganske rigtigt, efter nogen tids søgen fandt vi 2 store flotte elge, der gik og hyggede sig i skovkanten.

Sikke en oplevelse - vi kunne næsten ikke få hænderne ned af ren begejstring! De to elge gik roligt og hyggede sig, mens de spiste af de friske buske og træer - og udviste tydeligvis ikke samme begejstring, som os. Men det var også helt okay. Vi var bare taknemmelige over at det lykkedes at se de flotte og majestætiske dyr med vores egne øjne.

Lille Vildmosecentret anbefaler desuden, at man holder 50 meters afstand til dyrene, og at man udviser respekt for dyrelivet, når man er i området. Undersøg derfor gerne Lille Vildmosecenterets hjemmeside for mere information.

Koppes Mølle B&B

Efter den unikke naturoplevelse i Lille Vildmose fortsatte vi vestpå, for at tjekke ind på det charmerende Bed & Breakfast, Koppes Mølle. Dette unikke sted ligger placeret mellem Vidkær Å og De Himmerlandske Heder - og som de skriver på deres hjemmeside: “Her finder du en lille lomme af lykke”..

Vi blev taget imod af det smilende og imødekommende værtspar, Karen og Vagn, som glædeligt viste os rundt. Karen fortalte engageret omkring stedet og deres ambition om at skabe et hjemligt og bæredygtigt Bed & Breakfast. 

Vi fik anvist den hyggelige hytte, “Det Grønne Orangeri”, hvor vi skulle bo. Da vi trådte ind på hyttens flisegulv blev vi mødt af en hyggelig atmosfære med indretning, der ledte tankerne hen på en idyllisk bondegård. Og når man ligger i sengen kan man kigge op på stjernerne gennem det fine loftvindue. Alt i alt var indbød hytten til ro og afslapning med dens charmerende atmosfære og originale indretning.

Karen fortalte passioneret om, hvordan de havde bygget hele hytten så bæredygtigt som muligt, samt at de producerer deres egen strøm ved hjælp af egne solceller.

Foruden Det Grønne Orangeri, også byder Koppes Mølle på 2 flotte shelter-hytter, ved navn “Ådalshytter”. Disse har sengepladser til 2-3 personer og har en flot udsigt over ådalen. De indbyder til vågne til de første solstråler, mens fuglene fløjter deres morgensang.

Ved siden af Det Grønne Orangeri ligger toiletbygningen, som rummer bad og toilet, samt en fin udendørs brusekabine i træ - en sjov og unik oplevelse at kunne tage en skyller mens man kan høre fuglene synge. Det varme vand i toiletbygningen opvarmes desuden ved hjælp af solceller på taget.

Som en lille ekstra fin detalje, så har de også lavet et udendørs “køleskab”, hvor man kan købe lokale specialiteter såsom øl, vin eller lokalproduceret æblemost. Hvor hyggeligt er det lige?

De Himmerlandske Heder

Ikke langt fra Koppes Mølle ligger De Himmerlandske Heder, som rummer fine vandremuligheder. Efter en kort udpakning kørte vi ud og vandrede en tur, mens solen gik ned over hedelandskabet. Karen havde på forhånd delt nogle af sine yndlingssteder, så vi vidste hvor vi kunne tage hen på udforskning.

Efter en begivenhedsrig dag med en god del kilometer i benene, og en pastelfarvet himmel over os, tog vi tilbage til Det Grønne Orangeri. Vi lagde frisk brænde i brændekomfuret, og tændte stearinlysene i vindueskarmen, mens vi pakkede den lækreste hjemmelavede Tapas ud fra Kanalfogedens Køkken i Løgstør. Der var 8 forskellige retter med lokale råvarer, hjemmebagt brød samt dessert i form af bl.a. små hjemmelavede kager og chokolader.

Det er en perfekt måde at tilføje lidt ekstra forkælelse til sit ophold!

Hjemmelavet morgenmad

Næste morgen kom Karen forbi med en skøn økologisk morgenmad, bestående af bl.a. lunt hjemmebagt brød, frisklavet smoothie, lokale æg, samt skyr med hjemmelavet marmelade.

Det var skønt at kunne vågne roligt op til duften fra morgenkaffen og hjemmebagt brød, alt imens ilden

knitrede i brændekomfuret og regnen slog på ruden. Med et let smil så vi på hinanden og blev hurtigt enige om: Sikke en skøn måde at slutte en oplevelsesrig tur af på!

Tips til udstyr og tøj til forårets vandreture

Efterhånden som foråret kalder, så kommer der flere og flere muligheder for nye ture i naturen.

Et godt tip til dine kommende ture er at medbringe tøj, som kan fungere sammen i flere lag, samt gode vandresko/støvler med robust sål til det varierede terræn.

Lagene gør, at du nemmere kan temperaturregulere undervejs, således at du har det tilpas - både når du er i bevægelse og når du sidder stille, eller holder pause.

En tommelfingerregel er at have 3 lag som udgangspunkt:

  • Et svedtransporterende lag (fx en t-shirt i uld eller polyester)

  • Et isolerende lag (fx en fleece eller uldtrøje)

  • Et vindtæt/vandtæt lag (fx en skijakke)

På vores tur til Himmerland havde vi uldundertøj inderst fra KariTraa og BULA samt en fleecetrøje eller fleecevest som et isolerende lag. Yderst havde vi en dejlig varm fiberjakke fra Weather Report, som samtidig var vind- og vandafvisende.

Og et andet godt tip er selvfølgelig: Husk altid en hue, samt et par (tynde) handsker. Ved at holde varmen på hovedet og på hænderne kan du  lettere modvirke at komme til at fryse.

Når du skal ud og vandre er det desuden vigtigt med komfortabelt og robust fodtøj. Vi havde vandresko med fra henholdsvis Salomon og New Balance samt HOKA. De var perfekte til vandring med let oppakning i det varierede terræn, og havde robuste såler, som sikrede et godt greb i underlaget.

Dertil er det altid en god ide at medbringe snacks og (varm) drikkelse til dine ture, så du sikrer nok energi.

Et andet stykke (undervurderet) udstyr, som vi altid medbringer på vores vandreture er et siddeunderlag i skum. Dette lille stykke udstyr kan både isolere og holde dig tør, når du sidder og holder pause, og så vejer det så utroligt lidt, at man altid bliver glad for at have det med sig. Så overvej at gøre lige som os, og have det altid med i rygsækken. 

Vandreture og unikke naturoplevelser - en perfekt getaway

Med sine prisbelønnede vandreruter, safirblå ferskvandskilder, vilde elge, og de hyggeligste overnatningssteder, indbyder Himmerland til både unikke og naturnære oplevelser.

Der er så mange muligheder, som du kan sammensætte akkurat som du har lyst til, og derved skabe dit helt eget microeventyr. Så leder du efter inspiration til nye steder at udforske i løbet af foråret, så er Himmerland en oplagt destination at tage til - og en kraftig anbefaling herfra.

I afsnittet nedenfor kan du finde mere information relevante links, som kan hjælpe dig med at planlægge dit eget microeventyr til Himmerland.

Rigtig god tur!

De bedste hilsner,

Marianne og Daniel

Links:

Oplevelser:

Panoramaruten

https://www.destinationhimmerland.dk/himmerland/planlaeg-din-tur/panorama-ruten-i-bramslev-bakker-gdk1088384

Store Blåkilde

https://www.destinationhimmerland.dk/himmerland/planlaeg-din-tur/store-blaakilde-gdk1127272

Rold Skov

http://roldskov.org/kort-og-foldere

Lille Vildmose

https://lillevildmose.dk

De Himmerlandske Heder

https://www.destinationhimmerland.dk/himmerland/planlaeg-din-tur/de-himmerlandske-heder-gdk597541

Overnatning & mad:

Hotel Amerika

https://www.hotelamerika.dk

Koppes Mølle B&B

https://koppesmoelle.dk

Kanalfogedens Køkken

https://kanalfogeden.dk

Om skribenterne:

Se billeder fra Daniels og Mariannes ture og find inspiration til dit næste outdoor-eventyr på:

@dvphoto.dk

@mariannesoegaardv

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg