LØBESKOLE: Guide til basisudstyr

Bliv klogere på hvilket løbeudstyr, du bør prioritere, når du begynder med løb

LØBESKOLE: Guide til basisudstyr

Som nybegynder behøver du ikke anskaffe dig en masse udstyr for at komme i gang med at løbe. Du har med garanti en eller anden form for sportstøj, som uden problemer kan bruges. Dog er der nogle få ting, som er værd at prioritere, fordi de kan give dig en væsentlig bedre løbeoplevelse.   

Motionsløber & fysioterapeut Jacob Rosenkrans giver dig her en knivskarp guide til det basis løbeudstyr, du bør prioritere.  

Sko

Kort og godt så er løbeskoene din kontakt med jorden, og dem du lander på for hvert skridt, du tager. Efter min mening er løbeskoene derfor ikke noget, du må gå på kompromis med. Der sker naturligvis ikke noget ved at tage en tur i dine gamle jokkedrenge. Du skal blot være opmærksom på, at de har en udløbsdato, da de mister deres stødabsorberende egenskaber over tid i takt med, at de bliver brugt. Vil du gerne have en god start med løb, så gør dig selv den tjeneste at investere i et par gode løbesko. 

Fra naturens side kan vi have tre forskellige fodstillinger også kaldet løbestile; neutralpronation og supination. Det betyder, at du ikke bare kan løbe af sted i hvilken som helst løbesko. Ud af de tre løbestile snakker vi næsten kun om neutral og pronation. Den sidste, supination, er ikke særlig udbredt.  Dine løbeskos opgave er at “gribe” dig, for hvert skridt du tager. Jo bedre de er til at gøre det, desto bedre løbeoplevelser vil du få. Det vil samtidig også være med til at mindske din risiko for skader, fordi den nedsætter belastningen af vævet i hvert skridt. 

Sidst men ikke mindst skal skoen sidde godt på din fod. Du skal tage rigtig mange skridt i dine løbesko, og pasformen og komforten, både når du går og kommer op at løbe, er derfor meget vigtig. Denne faktor er altafgørende for dit valg, fremfor om det er det rigtige mærke og den rigtige farve, som matcher dit løbetøj. 

RÅD 

  • Find ud af din løbestil

  • Gå ikke på kompromis med kvalitet

  • Vælg løbesko efter at den sidder godt på foden, og glem alt om den rigtige farve.

Læs mere og find din løbestil HER

Beklædning

Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning” 

Vi kender alle ordsproget, og ja, der er noget om snakken. Har du det rigtige tøj til dine løbeture, så øger det motivationen for at hoppe i løbeskoene, selv når vejret er udfordrende. 

Det mest essentielle udstyr, når vi snakker løb, er, udover løbesko, løbestrømper og undertøj - du kan læse mere omkring disse HER.

Når du har tjek på det vigtigste udstyr, kan du begynde at forkæle dig selv med en lækker løbejakke, trøje eller andet. 

Inderlag

Hvis du overvejer at bevæge sig ud i andet end solskinsvejr, så er det vigtigt, at du tænker i lag på lag, så du ikke bliver gennemblødt eller vindblæst ind til knoglerne. 

Et vigtigt lag er her løbeundertøj. Undertøjet er det inderste lag, som skal holde kroppen fri fra fugt, når du løber.  

Da det inderste lag vil tage imod sved og fugt, er det vigtigt, at dette lag ikke bliver påvirket af vind eller koldt vand udefra. Anatomisk indeholder vores overkrop vitale organer, som kroppen rent fysiologisk altid vil sørge for at beskytte mod temperaturudsving. Helt lavpraktisk flytter kroppen derfor rundt på blodet, hvilket vil give mindre blod, og dermed varme i arme og ben. Det er derfor vigtigt at dække det inderste lag med en jakke eller trøje alt efter vejret.

Find dit inderlag lige HER

Mellemlag

Mellemlag har til opgave at beskytte inderlaget og give dig mere isolation for vind og vejr. Det vil ofte blive taget i brug på dage, hvor termometeret er nede og kysse frysepunktet.

Mellemlag omfatter normalt trøjer, som er mere løstsiddende end inderlaget. Dog kan man også finde nogle udgaver, som måske er med windblok, hvilket kan være effektivt på dage, hvor det blæser.

Find dit isolerende mellemlag lige HER

Yderlag

Yderlaget er ofte det lag, som kan bruges til at holde vind og regn ude, så det ikke trænger ind gennem de andre lag. Det yderste lag kan variere mellem jakker, trøjer og veste alt efter vejrets tilstand.

Ved køb af yderlaget bør du overveje at vælge et med farver eller reflekser, så du er synlig, når du sprinter af sted på en mørk vintertur.

Find dit yderlag lige HER

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg