Når du står på pisterne, og vejret skifter fra den ene dag til den anden dag, bør du tænke påklædning i flere lag. Med lagdelt påklædning kan du nemt tilpasse dig vejret og dit aktivitetsniveau. Derudover har lagdelt påklædning den fordel, at din krop nemmere kan regulere temperatuen.

Herunder guider vi dig til, hvordan du kommer afsted på skiferien med den helt rette påklædning, så du kan fokusere på at dyrke gælden, når du suser ned ad pisterne.

3 krav du skal stille til dit tøj

 1. Det skal holde dig varm, uden at det bliver ubehageligt. 
 2. Det skal holde dig tør. Det værste er at blive kold og våd. 
 3. Det skal være praktisk. Smarte lommer, udluftninger, justerbar hætte osv. 

Inderste lag 

Dit inderste lag skal holde dig varm og tør, og samtidig skal din krop kunne ånde. Vi anbefaler, at du går efter to materialer, når du vælger skiundertøj. Polyester eller uld.

Polyester er et godt svedtransporterende materiale, så hvis dit aktivitetsniveau er højt, vil polyester være et godt valg. Du skal dog være opmærksom på, at polyester ikke er det, der holder dig supervarmt, samtidig kan det nemt komme til at lugte af sved. 

Hvis du er en frysepind, skal du helt sikkert vælge naturmaterialet uld. Uld har flere gode egenskaber. Det er temperaturregulerende, kan varme selvom det er vådt og optager svedlugten. 

Mellemlag

Når du skal vælge dit mellemlag, skal du have i tankerne, at det skal være dit isolerende lag. Det kan f.eks. være en skipulli eller en fleecetrøje. Vi anbefaler, at du går efter disse materialer når du skal vælge dit mellemlag: Fleece, polartec, dun og uld

Fleece er generelt et godt valg, da det har en god varme, isolerer godt, er åndbart og tørrer hurtigt. 

Polartec er et materiale, der transporterer effektivt fugt væk og holder dig varm. Materialet kombineres ofte med fleece. 

Dun kan holde dig rigtig varm, og derfor bruges dun ofte under en tynd skaljakke. 

Uld er bare et godt materialevalg. Det fungerer som inderlag, og kan også bruges som mellemlag. 

Gode råd til din beklædning på skiferien

 • Undgå bomuld. Bomuld suger sved og fugt, som gør dig våd og kold.
 • Vær opmærksom på kvaliteten. Skitøj i god kvalitet er en god investering, der kan holde i mange år. 
 • Prøv altid dit mellemlag med din skijakke udover - bevægeligheden skal være god. 
 • Hvis du står med rygsæk, kan det være en god ide at have et ekstra mellemlag med. 
 • Undgå flere lag nede i dine skistøvler, det er en nem vej til skinnebensbetændelse.
 • Din skibrille og skihjelm skal have en CE-godkendelse

Yderste lag

Skijakker

Når du investerer i en skijakke, vil vi anbefale, at du kigger efter disse egenskaber:

 • Snefang som er et stykke stof, som er syet fast eller montert med knapper, der forhindrer både sne og vind i at krybe op under jakken og ned i bukserne.
 • Mange lommer er praktiske på pisten, så du har plads til alt fra mobiltelefon og skibriller til pistekort og energibarer. 
 • Ventilation under ærmerne bliver du også gald for, når solen skinner, og det bliver varmt at suse ned ad pisterne.
 • Stor hætte med plads til skihjelmen, så du kan holde både vind og kulde ude på vindblæste skidage.

Ved skijakker taler vi om to forskellige jakker, en skaljakke og en isolerende skijakke

Skaljakker

Skaljakke er den tyndeste form for yderlag, du kan vælge. Du skal vælge en skaljakke, hvis du gerne vil have meget fleksibilitet og bevægelsesfrihed. Samtidig kan du selv tilføje og fjerne alle de lag du vil. Skaljakkens funktion er primært at beskytte din krop mod vind og vejr. Den er vandtæt, og har samtidig en god åndbarhed. 

Isolerende skijakker

Hvis du har tendens til at fryse, så skal du gå efter en skijakke, som er isolerende og kan holde dig varm. 

Skibukser 

Ligesom ved skijakker, vil du finde to slags skibukser. Skalbukser og isolerende skibukser. 

Skalbukser

De fungerer på samme måde som skaljakken, og giver en høj beskyttelse mod vind og vejr og en god åndbarhed. Men der er ikke nogen form for isolering eller foring, til gengæld kan du selv tilpasse varmen på dine ben med tykkere skiunderbukser. 

Isolerende skibukser

Du vil opleve, at de holder dig meget mere varm, fordi de er isolerende. Derudover holder de dig varme når du er aktiv, men også når du sidder i liften eller holder en velfortjent pause. 

Skihandsker & skistrømper 

Skihandsker

Skihandsker med fem fingre giver den bedste finmotorik, men de kan også godt give kolde fingre, hvis du nemt fryser, eller når snestormen rammer. Hvis du har nemt ved at fryse, anbefaler vi, at du finder en isoleret skihandske, eller vælger en luffe eller en 3-fingre-luffe. 

Skistrømper

Det bedste til dine fødder er uld. Det er behageligt, holder dine fødder varme og tørre. Sidst men ikke mindst, så lugter uld ikke. Vi anbefaler, at du går efter faconsyede skistrømper, fordi de trykker og aflaster de helt rigtige steder på dine fødder. Hvis du har tendens til at fryse, skal du ikke tage et ekstra par strømper på. Ekstra strømper er med til at reducere blodomløbet i dine fødder. 

Skibriller

Gode skibriller er et must på dine ture ned ad pisten. Nå du skal vælge dine skibriller, skal du sørge for, at de sidder tæt på hovedet, og at de er med dobbeltglas/termoglas

Skibriller i kategori 2 er velegnede til dig som er på skiferie i Skandinavien, fordi solen står lidt lavere på himlen og fordi du kan risikere flere dage med overskyede dage. Kategori 2 skibriller har typisk gule glas.

Skibriller i kategori 3 er den, du oftest vil møde. Det er en all-round skibrille, og bliver ofte set på skiferierne sydpå. Dine øjne er beskyttet på en dag med bragende sol, og de kan også bruges på de dage, hvor der er overskyet. Kategori 3 skibriller har typisk orange eller røde glas.

Fotokromiske linser

Fotokromiske linser skifter farve efter lysforholdende. En god fotokromisk linse vil gøre, at du ikke behøver at bekymre dig om linser og forskellige typer af skibriller. 

Polariserde linser

Det er et filter, som er lagt på linsen for at filtrere genskinnet fra. Det vil sige, at skibrillen er velegnet til forhold med meget stærkt lys. 

Skihjelm

For at reducere risikoen for hjernerystelser og hovedskader er det ekstremt vigtigt med en god skihjelm. Det er vigtigt at din skihjelm lever op til de højeste sikkerheds- og kvalitetskrav.

Din skihjelm skihjelm skal sidde tæt til dit hoved, dække panden og samtidig være behagelig at have på, og du skal have mulighed for at justere pasformen i nakken, det kan f.eks. være med et justerbart hjul.

En god egenskab at gå efter til din skihjelm er Active Ventilation. Det er en åbne/lukke mekaniske, så du selv kan styre luftgennemstrømningen. Du finder den oftest side på toppen af hjelmen.

Der er forskel på hvordan din skihjem er lavet, det kan hedde In-Mould eller Out-Mould.

In-Mould er en formstøbt konstruktion, som sikrer dig en letvægt og et harmonisk finish, hvor Out-Mould er en todelt konstruktion, hvor inder- og yderskalen er limet sammen.

Skihjelme kan også have forskellige forme blandt andet en rund form og en oval form. Den runde skihjelm forbindes ofte med et street look, hvor den ovale form ligner mere den traditionelle cykelhjelm.

SHOP OGSÅ

Del denne artikel
Del med Email Del på Facebook Share with Twitter Share with Linkedin Share with GooglePlus