Holdsport er lykken!

LykkeLiga - en organisation, der har som mål at bringe mere lykke ind i livet hos de børn, der ikke passer ind i det normale foreningsliv.

Holdsport er lykken!

Sommen 2018. Solen skinner fra den skyfrie. Bilerne holder tæt pakket rundt om Gigantium i Aalborg, der en lørdag i juni danner rammen om LykkeCup, som er kulminationen på ét års holdsportssucces for flere hundrede børn med forskellige udviklingshandicaps.

Den tidligere håndboldspiller Rikke Nielsen er en af ildsjælene bag LykkeLiga - en organisation, der har som mål at bringe mere lykke ind i livet hos de børn, der ikke passer ind i det normale foreningsliv.

Håndbold er omdrejningspunktet, og i skrivende stund mærker over 400 børn glæden, gnisten og gejsten ved hver uge at trække i tøjet for at give den gas på håndboldbanen – sammen.

Fælles om både sejre og nederlag

Fælles indmarch, nationalsang, krammere og high-fives. Alt det som denne dag fylder Gigantium op, har holdsporten som sådan ikke patent på. Noget af det findes også i de individuelle sportsgrene, når badmintonspillere, svømmere og andre individualister mødes til stævner og konkurrencer i ind- og udland.

Men noget ER altså anderledes. Det er som et sort stof, der usynligt siver rundt i hallen og ind under huden på store og små, hvor det smitter med ”hold-virus”.

LykkeCup er fløjtet i gang. Der knokles på banerne med hopskud, mandsopdækning og jubelscener. På sidelinjen står den tidligere håndholdspiller og LykkeLiga ambassadør Camilla Andersen. Hun løber ind på banen og rækker en bamse frem til en dreng, der trænger til hurtig opmuntring. En anden har placeret bolden sikkert i netmaskerne bag målmanden – hun får en high-five i sit tilbageløb.

Camilla Andersen, der har dyrket holdsport siden hun var 6 år, siger: ”Jeg er på alle måder en holdspiller og kan rigtig godt li’ at være fælles om en sag. Man bruger et utal af timer i hinandens selskab, er sammen om både at vinde og tabe, og derfor bliver ens holdkammerater ofte ens bedste venner. Der knyttes også venskaber på tværs af klubber, når man mødes til stævner og turneringer – præcis som i dag, der er et synligt bevis på, at sport - og især holdsport – er for alle, uanset hvad man slås med.”

Uvurdérligt commitment

LykkeLiga har haft succes med at samle et korps af ambassadører, der støtter op om den gode sag. Flere kommer fra håndboldverdenen og har spillet i landsholdsdragten, men det er ikke nødvendigvis den form for succes, der tæller, når man taler holdsport.

Trine Nielsen, som i dag er sportskommentator, siger: ”Successen ligger i fællesskabet og den forpligtigelse, der opstår, når man er et hold. Vi lever i en travl hverdag med et hav af muligheder, hvor det er nemt at springe fra, hvis noget andet er mere spændende. Når du er del af et hold, står der en flok kammerater, som regner med, at du kommer – også når du lige ikke er i hopla. Dét commitment, man laver til et fællesskab, er uvurdérligt, og derfor mener jeg, at holdsporten spiller en enorm rolle i forhold til menneskers sociale relationer og evne til at begå sig blandt andre. Holdsport er følelser, det er hjerte, det er forskellighed og fællesskab. Og de sidste to ting kan vi som mennesker ikke få nok af!”

Svede sammen i Spandex

Timerne går. Der kæmpes fortsat på livet løs i Gigantium. Sveden pibler frem hos de ihærdige håndboldspillere i alderen 6-16 år.

På tilskuerpladserne sidder familier og hepper, imens to af LykkeLigas ikke-håndboldspillende ambassadører giver deres besyv med fra sidelinjen. Komiker Jan Gintberg og national troubadour Niels Hausgaard agerer kommentatorer under ”kendis-kampen”, som spilles mellem de tidligere landsholdspillere og ét af LykkeLigas mange hold.

De to folkekære humørspredere har i modsætning til de øvrige ambassadører lidt mere blandede oplevelser med holdsport. Niels Hausgaard siger: ”Jeg er udpræget solist, men kan huske, at vi i skolen absolut skulle spille fodbold. Jeg spillede back, men fik ordre om at forlade banen, når bolden kom, og var typen, der sagtens kunne bestikkes til at lave et selvmål, hvis der var interesse for det. Så sport og holdsport har aldrig været min boldgade.”Jan Gintberg derimod har af flere omgange prøvet kræfter med holdsport: ”Jeg spillede fodbold som barn og var med til at tabe 47-0 til Herlev. Målmanden spillede i gummistøvler, og jeg kan huske, at jeg tænkte, at fodbold aldrig bliver min vej. Så jeg blev håndboldspiller – og var utroligt ringe til det også. Jeg var målmand og en lille smule ”skud-ræd”. Når man har fået bolden lige i smasken med 120 km/t tre gange, er der to muligheder; enten fortsætter du og bliver en verdensklasse målmand, eller også stopper du. Men dér stoppede jeg.”

Til spørgsmålet om, hvad holdsport kan, siger Jan Gintberg: ”En filosof har sagt, at dét at synge sammen, arbejde og først på tredje pladsen at elske, er de ting, der bringer mennesker tættest sammen. Men jeg mener, at dét at være opløst af sved sammen virkelig kan noget. Derudover handler holdsport naturligvis om dele sejre og nederlag – men at svede sammen… i Spandex.”

Holdsport er ren magi

Rikke Nielsen, som er en af sliderne bag LykkeLiga, har altid selv dyrket holdsport.

Hun siger: ”I en årrække var det eliteræset med kontrakter, landshold osv., der stod øverst på dagsordenen, men at komme ned i hallen og opleve stemningen i dag minder mig om, hvor væsentligt holdsport er og om, hvorfor jeg selv blev bidt af det. Holdsport handler om kammeraterne, om high-fives, om at stå på en række sammen og alt det andet, der binder mennesker sammen. Det, holdsport kan… er magisk!”

FAKTA:

  • LykkeLiga – Danmarks lykkeligste håndboldliga har på ét år initieret 27 håndboldhold med mere end 400 medlemmer rundt om i landets klubber. Konceptet er på vej til blandt andet Færøerne og Grønland, og var senest repræsenteret til Folkemødet på Bornholm for at skabe synlighed omkring vigtigheden af, at få flere udviklingshandicappede børn med i fællesskabet omkring håndbold.

  • LykkeLiga har indgået et  samarbejde med Dansk Håndbold Forbund:

     

    http://lykkeliga.dk/pressemeddelelse/lykkeliga-og-dansk-haandbold-forbund-i-nyt-samarbejde/

  • Håndbold var i 2017 den femtestørste idræt i Danmark med 104.989 medlemmer.

  • Fodbold var den største med 326.538 medlemmer

  • Se mere på www.lykkeliga.dk 

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg