Guide: Hvordan vedligeholder du dit overtøj?

Læs hvordan du vedligeholder dit overtøj, så det holder sæson efter sæson. Få gode råd til at pleje regnsæt, skitøj og andet regn-og smudsafvisende overtøj.

Guide: Hvordan vedligeholder du dit overtøj?

Mange er bange for at vaske deres åndbare, vandafvisende eller sporty overtøj, fordi de tænker, at det ikke kan holde til det.

Sådan er det slet ikke. Det er helt modsat.

En grundig vask og imprægnering af dit overtøj er nemlig med til at forlænge holdbarheden og sikre dit overtøj mod al slags vejr.

Men hvordan vedligeholder man sit overtøj? Og er det ikke meget besværligt?

Svarene på disse – og flere – spørgsmål får du i dette indlæg. Så læs videre og bliv klar til sæsonen!

Hvorfor skal dit overtøj vaskes ofte?

Dit overtøj skal vaskes, fordi det ellers ikke kan blive ved med at isolere på samme måde som tidligere.

Alle åndbare og vandtætte artikler er forbehandlet med en membran eller belægning (Også kaldet ”DWR”), som forhindrer materialet i at opsuge vand.

DWR belægningen kan ødelægges af snavs, sved, fedt og almindelig vaskepulver.

Skidtet/fedtet sætter sig i de mikroskopiske porer i materialet, som derved mister evnen til at ånde og holde vand ude. Derfor er det vigtigt, at du vasker dit overtøj på den rigtige måde.

Og hvordan gør du så det?

Hvordan vasker du dit overtøj?

Her får du et par råd til, hvordan du vasker dit DWR overtøj:

  • Følg altid vaskeanvisningen! Overtøj er ikke ens, og det kan være, at dit produkt kræver noget specielt.

  • Langt det meste overtøj kan vaskes ved 30-40 °C – skyl gerne efter en ekstra gang, så al sæben og vandet kan blive renset ud.

  • Brug et vaskemiddel, der er egnet til dit overtøj. Har du for eksempel en dunjakke, så er det nødvendigt med et vaskemiddel, der er produceret til dunprodukter.

  • Brug aldrig skyllemiddel, når du vasker dit DWR overtøj!

  • Luk lynlåse og velcroåbninger inden vask, så der ikke sætter sig skidt.

Selvom det måske virker uoverskueligt, så er det det faktisk slet ikke. Det er ret standard at vaske sit DWR overtøj, men husk altid at bruge det rigtige vaskemiddel.

Vi anbefaler, at du bruger vaskemiddel, der renser og fornyer DWR-membranen, så dit overtøj kan holde sig nyt i længere tid. Herefter kan du bruge en imprægnering, der - sjovt nok - genimprægnerer produktet, så vandtætheden og smudsafvisningen holder endnu længere. Tjek udvalget af PLEJEMIDLER til både vask og imprægnering.

Tip: det meste af dit DWR overtøj kan også tørres i tørretumbleren, men husk følgende tre råd, da tørretumbling slider mere på tøjet end hængetørring;

  • Følg altid vaskeanvisningen.

  • Tør aldrig ved høj varme.

  • Tør tøjet indtil, at det er helt tørt. Ellers får du en ujævn tørring og produktet kan miste noget af isoleringsevnen.

Imprægnér dit overtøj – så holder det længere

Imprægnering er ikke kun forbeholdt lædersko – det kan (og bør) også bruges på dit DWR overtøj!

Membranen der holder vand og skidt ude af tøjet bliver med tiden svagere, hvilket også er grunden til, at du bør imprægnere dit overtøj.

Hvor ofte du skal gøre det, er der ikke nogen specifik regel for, men man plejer at sige, at du efter fem vaske bør imprægnere tøjet igen.

Et andet sikkert tegn, er, når regnen ikke bare preller af dit tøj, men derimod sætter sig ind i tøjet.

Men hvordan kan man så imprægnere sit overtøj? Du kan gøre det på to måder:

  • Vaske imprægneringen ind i dit tøj, der blot skal hældes i beholderen til skyllemiddel og så bliver dit tøj automatisk imprægneret mod skidt og snavs.

  • Spray imprægneringen på dit tøj.

Så hvilken en skal du vælge?

Vi anbefaler, at du vasker imprægneringen ind i dit tøj, da denne metode imprægnerer dit overtøj jævnt ud over hele jakken, bukserne, mm. Og det kan være svært at opnå med spray.

Og husk, at flere af vaskemidlerne og imprægneringen kan køres i samme vask – vasken i vaskeskuffen eller vaskebold og imprægneringen i skylleskuffen.

Så vil du gerne passe rigtigt godt på dit åndbare, vandafvisende overtøj, så er vask ikke en dårlig idé.

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg