Januar = slutrunde i herrehåndbold og nu går EM i gang og de danske verdensmestre jager guld. Men hvordan er det at være afsted til en slutrunde? Det tog vi en snak med Peter Bredsdorff-Larsen om til sidste EM.

Peter Bredsdorff-Larsen har oplevet 10 slutrunder i sin tid som assisterende træner for herrelandsholdet i håndbold. Han betragter hver eneste slutrunde som en novelle i sig selv.

”Det er svært at sætte sig ind i, hvad det vil sige at deltage i en slutrunde, hvis man ikke har prøvet det. En slutrunde er en osteklokke – en tidslomme, hvor du stempler ud af virkeligheden og ryger ind i en anden virkelighed. Så er du dér i en rum tid lagt sammen med den tid, der er gået forud med træningslejr.”

Peter Bredsdorff-Larsen, der i 2015 skiftede den rød/hvide assistenttrænertrøje ud med klubtøjet, har siden sin debut som assisterende træner på landsholdet været med ved fire europamesterskaber, fire verdensmesterskaber og to OL. Sammen med spillerne har han hevet både guld- og sølvmedaljer med hjem til kaminhylden.

Håndboldnovellerne

”Når jeg ser tilbage på de 10 år og de mange slutrunder jeg har været med til siden 2005, betragter jeg dem som kapitler i en bog. Det er ikke nødvendigvis en udviklingshistorie, men isolerede kapitler, som hver især bærer deres egen fortælling. En novellesamling, kan man sige, hvor hver novelle har sit fantastiske drama. Alle noveller uden undtagelse er vanvittige historier.”

Peter hæfter sig især ved ’EM novellerne’: ”EM er noget helt for sig selv. De er crazy! Helt tilbage fra 2006 i Schweitz og 2008 i Norge, hvor vi vandt guld for første gang, for slet ikke at tænke på 2012 i Serbien, hvor vi var slået ud, men kom tilbage og vandt guld. Vilde vilde historier!”

En slutrunde kan i virkeligheden bedst betegnes som en udvidet ’Bjerringbro Julecup’ for dem, som kender det stævne

Hvilken novelle der har været den bedste for Peter Bredsdorff er dog svært at sige: ”Årr, det er så trist at skulle tage én af dem ud, men der er selvfølgelig nogle, der har været mere tydelige end andre. Det er klart, at 2008 og vores første guld nogensinde var vildt. Vi tabte den allerførste kamp mod Norge, men gik hele vejen til finalen, hvor vi slog Kroatien 24-20. Det var vanvittigt – også fordi vi aldrig tidligere havde prøvet at vinde. Hele Danmark gik agurk den aften. Så, jo. Der er så meget energi gemt i at være i den form for osteklokke. En slutrunde kan i virkeligheden bedst betegnes som en udvidet ’Bjerringbro Julecup’ for dem, som kender det stævne. De to dage Bjerringbro Julecup varer kan blot udvides til en måned. Så ved du, hvad det vil sige at være til en slutrunde; høj intensitet og fart på!”

FAKTA:

  • Peter har været en del af flere teams, der har vundet nationale og internationale mesterskaber.
  • Som assisterende landstræner for herrelandsholdet i perioden fra 2005 til 2015, har Peter blandt andet været med til at vinde Europamesterskabet i 2008 og 2012.

Artiklen er skrevet af Majbritt Mikkelsen, majbrittmikkelsen.dk

Del denne artikel
Del med Email Del på Facebook Share with Twitter Share with Linkedin Share with GooglePlus