Maja Alm har 7 VM titler og 16 VM medaljer i orienteringsløb, men udfordrer nu sig selv i 5000 meter for at nå endnu et mål: OL i Tokyo i 2020!

18 sekunder og store drømme

Maja Alm tør drømme stort, og det har hun altid turdet. Maja har faktisk drømt stort lige siden drømmen stod på VM-visioner og ”verdensmester”-titler i på orienteringsløbscenen.

I dag er drømmen dog en anden, og den er endnu større. I dag har Maja Alm nemlig drømmen om at stå på verdens største scene – OL.

”At komme til OL… Det er en drøm jeg altid har haft. En god 5000 meter tid understreger, hvor meget det kræver at være god i orienteringsløb. Det understreger, hvad hårdt arbejde kan”.

18 sekunder. Det er ”blot” 18 sekunder, der står mellem Maja og hendes hidtil største målsætning, og hendes hidtil største drøm. Dog er det ikke hvilke som helst 18 sekunder – det er 18 benhårde sekunder, som skal skæres af Majas tid på 5000 meter-banen, hvis hun skal kvalificere sig til OL.

Der er dog lige en hage. For overhovedet at kunne kvalificere til OL er der flere ting, som skal falde på plads. For det første skal Maja lige have skiftet sportsgren…

Fra orienteringsløb til atletik

What!? Yes… Orienteringsløb står ikke på menuen til OL, og Maja må derfor skifte sportsgrenen ud med atletik, hvor hun her har valgt at sætte sig det meget ambitiøse mål om at konkurrere på 5000 meter-distancen.

”5000 meter er en af de hårdeste distancer. For mig behøver det dog ikke være let, det er lige så vigtigt at vise, at ting kan lade sig gøre – både over for sig selv og over for andre”.

Selvom de fundamentale elementer er meget ens for både orienteringsløb og atletik, er der dog et par væsentlige forskelle, og det skal Maja lige vænne sig til.

”I atletik er der meget mere attitude kan jeg mærke. Man skal ud at dyste mand mod mand, det er jeg slet ikke vant til. Der bliver arbejdet på marginaler og man er meget analytisk. Jeg er også blevet skarpere, især i forhold til løbestil, det arbejdede jeg ikke med da jeg var yngre.”

På trods af at atletik var et nyt område for Maja, var det dog nu hun vidste tidspunktet var der nu.

”Jeg er ikke træt af orienteringsløb, men jeg kan mærke jeg er der nu. Det var bare på tide at kaste alle boldene i luften.

Når jeg sætter mig et mål er det vigtigt, at drømmen er der og det kunne jeg mærke den var. Tidspunktet var nu, og jeg vil gøre alt for at nå den drøm.

Det at gå efter det umulige, det motiverer mig bare helt vildt”.

”Er du ikke bange for ikke at nå det…?”

Nøj, hvor var der mange, der har stillet Maja lige netop dette spørgsmål. Hvad gør hun, hvis det hele fejler, hvad gør hun, hvis hun ikke når sit mål og den store drøm om OL-kvalifikation?

”Der er ikke noget galt i ikke at nå sine drømme, der er kun noget galt i ikke at turde stå ved dem og sige dem højt.

Der er så meget jantelov herhjemme, man er bange for at blive gjort til grin.

Selvom jeg ikke når OL, så ville jeg stadig have gjort det, fordi det har været fedt at gå efter.”

For Maja har en af vigtig del af hendes succes og lysten til at drømme stort, været folkene omkring hende. Både træner, holdkammerater, familie og venner står bag Maja gennem ild og vand.

”Det er virkelig vigtigt at vide man har nogen, der støtter op omkring en også når det er svært. Der er mange hårde dage og mange dage det er surt, og så er det vigtigt at have nogen med på rejsen.”

Vejen til OL

Maja har fuld fokus på processen og vejen til drømmen. Træningsprocessen er benhård, men det er lige sådan Maja vil have det.

”Jeg er meget ’alt eller intet’. Jeg træner en rimelig stor mængde af højintensitet med intervaller 3 gange om ugen. Der arbejdes på iltoptagelse og et stærkt hjerte, der kan pumpe blodet rundt.

Jeg har mange flere ture på hårdt underlag og træningen er generelt blevet meget mere specialiseret og målrettet mod atletik. Det er det vi håber giver et løft”.

Træningen er hård, men Maja har én helt central motiverende faktor – målsætning.

”At have store drømme og have mening med sin hverdag, det driver mig helt vildt.

Når jeg er vildt struktureret og følger min plan, så rykker jeg mig helt vildt”.

Adidas med hele vejen

Ofte bliver store atleter, som Maja, kontaktet af sponsorer. Sjovt nok var det dog i dette tilfælde den anden vej rundt.

Da Maja havde fået sine løbesko fra en kontakt i en løbeforretning i en række år, så blev de begge enige om, at de måske skulle finde et brand, der ville støtte Maja på hendes vej til OL.

Der skulle ikke tænkes meget over, hvilket brand det skulle være, og det var skoene valget faldt på.

”Jeg havde altid løbet i adidas sko og derfor kontaktede vi dem og spurgte om de ville være med.

De eksponerer mig og jeg eksponerer dem, så det er et rigtigt samarbejde for begge parter.

Jeg er et rigtigt vanemenneske. Når tingene fungerer, så er det vigtigt det bliver ved med at være det samme. Jeg skal kunne føle jeg kan præstere i det.”

7 x verdensmester i orienteringsløb – præstere, ja det kan Maja.

At præstere kræver dog også en vis mængde sko.

SPORT 24: ”Hvor mange sko får du slidt op under sådan en træningsperiode?”

Maja Alm: ”Sådan en 15-20 par om året”

Ja, det er ikke bare Maja, som er på hårdt arbejde her.

OL, og hvad så derefter?

Maja ved godt, at OL kan føre til store ting. Dog ved hun også, at OL i sig selv er en kæmpe ting.

Hun har allerede sat sit præg på orienteringsløbscenen med 7 verdensmesterskaber, og nu står OL for skud – men hvad så derefter?

”Jeg tager et år af gang.

Den helt store drøm er at kunne løbe mig i en OL finale. Det er der ikke nogen dansker der førhen har gjort i 5000 meter, og det ville derfor være dansk rekord.

Men, det er svært at sige. Jeg ved godt målet om OL i sig selv er stort.

Jeg ved dog, at jeg er i bedre form nu end jeg nogensinde har været.

Vi må se”.

Vi hepper på livet løs på Maja og giver et stort ’RESPEKT!’ herfra.

Del denne artikel
Del med Email Del på Facebook Share with Twitter Share with Linkedin Share with GooglePlus