Hvornår skal du skifte løbesko?

Blive klogere på hvornår du bør overveje at skifte dine gamle løbesko ud med et par nye.

Hvornår skal du skifte løbesko?

Læs med her og find ud af hvilke tegn, du skal kigge efter, når du overvejer at skifte dine løbesko.

Mange tænker nok tit, om deres løbesko nu kan holde en sæson mere, eller om de skal skifte til nogle nye, der ikke er slidte.

Og der er flere faktorer, der er med til at afgøre, hvornår du bør skifte dine gamle løbesko ud med et par nye. Og selvom, at en løbesko grundlæggende består af tre forskellige dele, så er det faktisk én bestemt sål, der er med til at bestemme, hvornår du bør skifte skoene ud.

Hold øje med denne del af dine løbesko

Grundlæggende består et par løbesko af tre elementer:

  • Overdelen

  • Mellemsålen

  • Ydersålen

Det er forholdsvist nemt løbende at følge slitagen i overdel og ydersål. Her sender tegn som huller og revner tydelige signaler om, at skoene er pensionsmodne.

Desværre forholder det sig bare sådan, at det er slitagen af støddæmpningen i mellemsålen, der bestemmer, hvornår du bør skifte dine gamle løbesko ud med et par nye.

Desværre fordi det er en del sværere at spotte slitagen i mellemsålen. Og måske er du endda i tvivl om, hvad en mellemsål er?

Mellemsålen – en forklaring

Mellemsålen i et par løbesko er fremstillet i et let og støddæmpende skummateriale.

Materialet er fyldt med små mikroskopiske huller og fungerer lidt ligesom en svamp, der bliver trykket sammen under vægten af dine skridt.

En frisk mellemsål har evnen til at udvide sig efter hver belastning og på den måde være klar til at yde støddæmpning ved det næste skridt.

Mellemsålen mister dog denne evne efterhånden, som den er blevet presset sammen tilstrækkelig mange gange.

Den vil gradvist blive hårdere og hårdere og kan dermed ikke længere give den nødvendige støddæmpning.

Fortsætter du med at løbe i sko med nedslidte mellemsåler, stiger risikoen for skader i eksempelvis knæ og ankler. Og det kan sætte en stopper for nogle fede løbeoplevelser.

Sådan tjekker du mellemsålen

En slidt mellemsål kan være svær at spotte, men du kan holde øje med, om skummaterialet har fået en masse små rynker.

Rynkerne er nemlig tegn på træthed og betyder, at mellemsålen ikke længere udvider sig efter endt trykbelastning.

Er der bare nogle få rynker, er der ingen grund til alarm, men er mellemsålen fyldt med rynker fra hæl til forfod, er det ved at være tid til nye løbesko.

En anden måde at teste mellemsålens tilstand på er ved at gribe fat om skoen og prøve at vride den. Her skal skoen gerne yde god modstand.

Vrides den nemt rundt, kan det være et tegn på en nedslidt og mør mellemsål.

Et sidste trick er at tjekke ydersålen.

Ydersålerne på løbesko er nemlig fremstillet i ekstremt slidstærke materialer, der i princippet holder markant længere end mellemsålens støddæmpning.

Er ydersålerne på dine løbesko slidt helt ned – eventuelt så du kan skimte den hvide mellemsål – er det et sikkert tegn på, at du hurtigst muligt bør udskifte dem.

Er 1.000 kilometer den magiske grænse?

En klassisk tommelfingerregel lyder, at du skal skifte dine løbesko ud efter omkring 1.000 kilometer.

Tommelfingerreglen er sandsynligvis ikke helt ved siden af, men giver i de fleste tilfælde nok heller ikke hele sandheden.

Faktum er, at vi slider vores løbesko så forskelligt, at nogle bør skifte efter eksempelvis 500 kilometer, mens andre uden problemer kan løbe 2.000 kilometer før et skifte er nødvendigt.

Du går med andre ord ikke helt galt i byen med den føromtalte tommelfingerregel, men du skal bare være klar over, at det ikke giver et særligt præcist billede af det mest optimale tidspunkt for udskiftning af dine løbesko.

En anden måde at teste mellemsålens tilstand på er ved at gribe fat om skoen og prøve at vride den. Her skal skoen gerne yde god modstand.

Vrides den nemt rundt, kan det være et tegn på en nedslidt og mør mellemsål.Et sidste trick er at tjekke ydersålen.

Ydersålerne på løbesko er nemlig fremstillet i ekstremt slidstærke materialer, der i princippet holder markant længere end mellemsålens støddæmpning.

Er ydersålerne på dine løbesko slidt helt ned – eventuelt så du kan skimte den hvide mellemsål – er det et sikkert tegn på, at du hurtigst muligt bør udskifte dem.

Husk: Det vigtigste du kan gøre, når du skal vurdere, om dine løbesko skal udskiftes er at lytte til din egen krop. Begynder du at få ømme led og sener efter dine løbeture, kan det være et tegn på, at dine løbesko er ved at være ”flade”.

Hvilke faktorer spiller ind på skoenes slitage?

Det er ikke kun, når skaden er sket, at det er vigtigt at kigge på ens løbesko.

Der er faktisk en række forskellige faktorer, der spiller ind på, hvor hurtigt dine løbesko slides.

Herunder får du de tre vigtigste, så du løbende kan holde øje med dine sko:

  • Kropsvægt – tunge løbere slider hurtigere løbeskoene end lette løbere

  • Løbestil – har betydning for, hvor løbeskoene bliver slidt hurtigst. Uanset om du lander på hæl, mellemfod eller forfod, er det typisk i landingsområdet, det største slid kommer

  • Underlag – hårdt underlag som asfalt slider mere end løbeture i blød skovbund

Når du køber nye løbesko, er det altid en god idé at medbringe dine gamle. De gemmer nemlig på en masse viden om, hvordan du løber, og hvor du slider dine sko mest.

Kombineret med din oplevelse af skoene giver det en rigtig god baggrundsviden i forhold til at vælge dine næste løbesko.Hvis du allerede er klar til at købe dit næste par løbesko, så kan du på SPORT 24s webshop tjekke et stort antal af forskellige løbesko til alle forskellige løbestile, løbere og prisklasser.

Så er der god mulighed for at finde lige den løbesko, der passer dig. Og har du behov for mere personlig rådgivning, så kan du altid komme ned i din lokale SPORT 24 butik, hvor vores venlige personale altid er klar til at give dig råd og vejledning.

Vi ses!

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg